سنگ آنتیک سنگی است که از کنار هم قرار گرفتن قطعه سنگ های کوچک شکسته در کنار هم به وجود می آید. معمولا این سنگ از سنگ های طبیعی تراورتن و مالون تشکیل می شود و بدون رنگ به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.
به گزارش اخبار ساختمان، آنتیک یک واژه انگلیسی به معنای یک شیء قدیمی، با ارزش و کلکسیونی است. به طورکلی می توان گفت هر شیء که بیش از 100 سال عمر داشته باشد، آنتیک محسوب می شود. اما داستان در مورد سنگ آنتیک کاملاً متفاوت است.
انسان ها از گذشته قطعات شکسته سنگ و سنگریزه ها را جمع آوری می کردند و از آنها برای ساخت ابزارآلات و تجهیزات بهره می بردند. هشت هزار سال قبل از میلاد در منطقه ای که اکنون فرانسه و اسپانیا نامیده می شود با استفاده از رنگ قرمز روی سنگریزه ها، نقطه گذاری و خطوط موجدار آنها را تزیین می کردند.
در ایران منظور از سنگ آنتیک یک سنگ قدیمی و با ارزش تاریخی یا هنری نیست. سنگ آنتیک در واقع قطعات و تکه های کوچکتر انواع مختلف سنگ های طبیعی و یا مصنوعی است که با در کنار هم قرار دادن و چسباندن آن ها به یکدیگر تولید می شود.
این نوع سنگ ها به صورت کلی از لحاظ جنس در دو دسته طبیعی و مصنوعی در بازار یافت می شوند. آنتیک طبیعی همانطور که از نامش پیداست از تکه های سنگ طبیعی (بخصوص سنگ تراورتن) تهیه می شود. ولی سنگ آنتیک مصنوعی از سمنت پلاست تولید می شود که دارای جنس، خصوصیات و رنگ متنوعی است.
سنگ آنتیک بیشتر از قطعات فرآوری شده سنگ تراورتن، سنگ مرمر و سنگ تراونیکس و مرمریت تشکیل شده است. طول هر قطعه از این سنگ ها اغلب بین 2.5 تا 30 سانتیمتر با عرض یک تا پنج سانتیمتر و ضخامت 1.5 تا 3 سانتیمتر بسته به تولیدی های متفاوت و نیاز مشتری متغیر است.
سنگ آنتیک چیست؟
هنگام استخراج سنگ های ساختمانی طبیعی از معدن، زمانی که کوپ های سنگ را برش می دهند و یا جابه جا می کنند، تکه هایی از سنگ جدا می شود. این تکه ها را جمع کرده و همراه کوپ های سنگ به کارخانه فرستاده می شوند.
در کارخانه این تکه های کوچک سنگ را به کمک ماده ای به نام رزین در کنار هم قرار می دهند. به سنگ های حاصل از این کار، سنگ های آنتیک گفته می شود. از آنجایی که این سنگ ها طبیعی بوده و در معدن هم به وجود می آیند، انواع مختلفی هم دارند.
یعنی از جنس سنگ های مرمریت، گرانیت، مرمر، ترااونیکس و… هستند. اما رایج ترین نوع آن از سنگ های تراورتن ایجاد می شوند. علاوه بر این، این سنگ به روش های مختلفی فرآوری می شود.
درنتیجه سنگ های آنتیک با طرح های مختلفی وارد بازار می شود. مانند: قیچی، سنگ های روتوری، سنگ های مالون، سنگ های رودخانه ای، بادبر، پازل لب پر، پازل لب صاف، پازل نامنظم و منظم، پازل الوان، پازل چرمی، آنتیکِ طرح آجر، آنتیکِ حاشیه، آنتیکِ سوپر براش، آنتیک سه بعدی یا پروفیلی هستند.
انواع سنگ آنتیک بر اساس نوع ساخت
سنگ آنتیک با توجه به روش و نوع ساخت سنگ به طور کلی به دو نوع تقسیم می شود: سنگ آنتیک طبیعی و سنگ آنتیک مصنوعی.
سنگ آنتیک طبیعی
سنگ آنتیک طبیعی همانطور که از نامش پیداست از سنگ های طبیعی ساخته می شود. در این نوع سنگ آنتیک، تکه هایی از سنگ های طبیعی مقاوم چون سنگ تراورتن با استفاده از چسب های سنگ به یکدیگر چسبانده شده و در جنس، رنگ و سایزهای مختلف تولید می شوند.
سنگ آنتیک مصنوعی
این نوع سنگ های آنتیک با استفاده از سمنت پلاست ساخته شده و جنس و رنگ خاصی دارند. این نوع سنگ ها نیازی به برش ندارند؛ چرا که در انواع سایزها و اشکال قابلیت تولید دارند. این سنگ ها تخلخل ندارند؛ زیرا در زمان قالب گیری از تجهیزات ویژه استفاده می شود تا تخلخل آنها را از بین ببرد و مانع ریزش آنها بعد از چسباندن به سطح شوند. این سنگ ها اغلب مقاومت و کیفیت بالاتری از انواع دیگر سنگ آنتیک دارند.
انواع سنگ آنتیک بر اساس جنس
سنگ های آنتیک بر اساس جنسی که دارند به دسته های مختلفی تقسیم می شوند و هر کدام از آنها از شکل و کاربردهای مختلفی نیز برخوردار هستند.
سنگ آنتیک تراورتن
می توان گفت اکثر سنگ های آنتیک از خرده سنگ های تراورتن تشکیل می شوند. این سنگ ها نسبت به نوع گرانیتی و کوارتزیت مقاومت بیشتری داشته و می توان به راحتی آنها را برش و ساب زد. سنگ های تراورتن آنتیک از زیبایی خاصی برخوردار هستند و باعث جلوه دادن به نمای داخلی و خارجی ساختمان می شوند. از این سنگ خاص و جذاب در باغچه های تزیینی و اُپن آشپزخانه ها استفاده های زیادی می شود.
سنگ های آنتیک گرانیتی
سنگ گرانیت سنگی بسیار مقاوم و محکم است و زیبایی منحصر به فردی دارد. نوع صیقلی سنگ گرانیت بسیار زیبا است و می تواند رنگ و نور را به خوبی از خود عبور دهد. روی سنگ گرانیت فرآوری های مختلفی مانند چکشی، صیقلی و تیشه ای انجام می گیرد. استفاده ترکیبی از این نوع گرانیت ها با یکدیگر، بسیار زیبا خواهد بود.
سنگ های آنتیک ماسه ای
سنگ آنتیک ماسه ای نیز از انواع دیگر آنتیک محسوب می شود. ماسه هایی که به کمک کلسیم کربنات به یکدیگر می چسبند نوع آهکی سنگ های آنتیک ماسه ای را تشکیل می دهند و اگر ماسه ها به کمک سیلیس به یکدیگر وصل شده باشند نوع سیلیسی آن را تشکیل خواهند داد.
سنگ های آنتیک مالون
سنگ مالون تقریباً شکلی شبیه به مکعب مستطیل دارد. این سنگ بعد از استخراج با چکش خوردن و تراشیده شدن شکل منظمی پیدا می کند. یک سمت سنگ مالون کاملاً صاف و مسطح است و حداقل عرض و ارتفاعی به اندازه ۲۰ و ۱۵ سانتیمتر دارد.
سنگ آنتیکی که از قرار گرفتن خرده های سنگ مالون تهیه شود را می توان در نماسازی، به عنوان سنگ محوطه سازی و راه پله ها استفاده کرد. این سنگ جذابیت و زیبایی خاصی دارد و می تواند در هرچه زیباتر شدن ساختمانتان به شما کمک کند.
ویژگی ها و کاربرهای سنگ آنتیک چیست؟
این سنگ کاربردهای مختلفی دارد که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت. آنتیک اغلب به عنوان یک عنصر دکوراتیو در نمای داخلی و گاهی خارجی ساختمان به کار می رود. البته در فضای خارجی و نمای ساختمان غالباً این سنگ به همراه دیگر سنگ ها و به صورت جزئی استفاده می شود.
برای مثال عمده کاربرد این سنگ در فضای بیرون محدود به قاب درب ها و پنجره ها می شود و اغلب در ابعاد گسترده و برای سراسر دیوار از آن استفاده نمی شود.
کاربردها در نمای داخلی:
– به عنوان یک سنگ دیوار تزئینی بی نظیر است. به همین دلیل از این سنگ در دیوار پشت تلویزیون به فراوانی استفاده می شود.
– در آشپزخانه و در نقاطی همچون فضای بین کابینت ها می توان از آنتیک استفاده کرد.
– ایجاد زیبایی در طراحی شومینه و پوشش نمای بالای آن دیگر مزیت این سنگ است.
– با استفاده از این سنگ می توانید قاب هایی برای قرار دادن تابلو بر دیوار ایجاد کنید.
– ساختمان های لوکس نظیر هتل ها، ادارات و رستوران ها نیز از این نوع سنگ استفاده می کنند.
مزایای سنگ آنتیک
– تنوع: همانطور که دیدید این سنگ انواع مختلفی دارد. این مسئله باعث می شود خریداران بتوانند از بین گزینه های مخلتفی حق انتخاب داشته باشند.
– نصب آسان: نصب این سنگ ها سخت نیست. البته شاید گاهی زمانبر به نظر برسد.
– امکان نصب بر سطوح مختلف: شما می توانید با استفاده از روش های مختلف این سنگ ها را بر روی سطوح متفاوت دیوارها همچون سطوح گچی، سرامیکی و سیمانی نصب کنید.
– طول عمر بالا: این سنگ ها به روش های استاندارد تولید می شوند. همچنین با استفاده از مواد و سنگ های با کیفیتی تولید می شوند. این موضوع سبب افزایش طول عمر و ماندگاری آنها می شود.
– مقاومت در برابر شرایط مختلف: با توجه به نوع سنگ، می توان مقاومت در برابر شرایط محیطی، فشار و… را تعیین کرد. در نتیجه در این زمینه از کیفیت بالایی برخوردارند.
– غیرقابل اشتعال: استفاده از مواد اولیه غیرقابل اشتعال امری مهم در ساختمان سازی است. این مورد یکی از ویژگی های مهم به شمار می رود.
– زیبایی و ظاهر چشم نواز: در بین انواع سنگ های ساختمانی می توان سنگ آنتیک را یکی از تاثیرگذارترین موارد بر زیبایی نما و دکوراسیون داخلی ساختمان دانست.
– ایجاد تنوع در طراحی: با استفاده از این سنگ طراحان می توانند خلاقیت های مختلفی را در طراحی فضای داخلی به کار بسته و طرح های متنوع ایجاد کنند.
– قیمت مناسب: قیمت سنگ آنتیک با توجه به نوع سنگ، ابعاد و دیگر خصوصیات آن تعیین می شود. اما در مجموع می توان قیمت این سنگ را با توجه به مزیت ها و زیبایی آن در حدی مطلوب دانست.
– امکان تمیز کردن سنگ: تمیز کردن و شست و شوی سنگ های آنتیک یکی از دغدغه های افراد است. این دغدغه به دلیل شکل ظاهری این سنگ ایجاد می شود. چرا که افراد تصور می کنند نمی توان این سنگ را تمیز کرد. اما اینطور نیست و شما تنها کافی است برخی اصول را به خوبی رعایت کنید.
معایب سنگ آنتیک
از معایب سنگ های آنتیک هم می توان به ساختار و سطح زبر برخی از انواع آنها اشاره کرد. از طرفی هم سنگ های آنتیک قابلیت رنگ پذیری ندارند و نمی توان رنگ آنها را تغییر داد. سنگ های آنتیک فقط روی دیوار نصب می شوند و امکان نصب آن روی سقف وجود ندارد. به دلیل ساختار خاص، در برابر جذب گرد و غبار حساس هستند.
نحوه تمیز کردن سنگ های آنتیک چگونه است؟
با گذشت زمان سنگ ها ممکن است کثیف شوند. این کثیفی ممکن است به وسیله محلول غلیظ صابون یا شوینده ها در آب و برس زبر پاک شوند. هرگز از برس سیمی استفاده نکنید که به سطح سنگ آسیب می رساند. سطوح سنگ را به وسیله اسید یا محصولاتی با پایه اسید تمیز نکنید. شستشو با فشار هم توصیه نمی شود.
مشخصات محصول | قیمت (تومان) |
سنگ بادبر مرودشت | 165.000 |
سنگ آنتیک سیلور قرمز | 340.000 |
سنگ آنتیک پروفیل مرمر پازلی | 465.000 |
سنگ مرمرانیکس نگینی AN96 | 535.000 |
سنگ جوشقان نگینی AN94 | 395.000 |
سنگ آنتیک انیکس مرمر | 535.000 |
سنگ های آنتیک چگونه اجرا می شوند؟
اجرای سنگ های آنتیک روی دیوار چندان فرآیند سخت و پیچیده ای نیست و صرفاً قطعات مختلف سنگ آنتیک را با استفاده از ماده چسبنده مخصوص به سطح دیوار می چسبانند. در هر صورت سه روش مختلف برای اجرای سنگ های آنتیک وجود دارد.
روش اول: بتن و ملات
در این روش با استفاده از روش دوغاب و ریختن ملات سنگ را می چسبانند، قبل از خشک شدن ملات حتماً از یک پارچه مرطوب برای تمیز کردن اطراف سنگ استفاده کنید.
روش دوم: چسب سنگ های آنتیک
در این روش قبل از چسباندن سنگ، سطح دیوار را با استفاده از کاردک و سیمان کاری صاف و مسطح کنید، سپس چسب را روی دیوار و پشت سنگ بمالید و با دقت بر روی دیوار بچسبانید. برای اینکه سنگ شما با استحکام بیشتری بر روی دیوار قرار بگیرد از چسب پودری و اسپری استفاده کنید. در مناطق گرم و کویری معمولاً از این روش برای نصب سنگ دکوراتیو استفاده می شود.
روش سوم: رول پلاک
برخی مصرف کنندگان برای نصب آسان و سریع از رول پلاک استفاده می کنند و سنگ را به بدنه دیوار اتاق یا ساختمان پیچ می کنند. یکی از مزایای این روش جلوگیری از کثیف شدن سطح سنگ است. معمولاً در نمای بیرونی ساختمان از این روش برای نصب سنگ استفاده می شود.
کلام آخر
سنگ آنتیک مزایای بسیاری دارد از جمله زیبایی فوق العاده، وزن سبک، طرح و رنگ متنوع، مقاومت بالا و …، به همین دلیل از جمله سنگ هایی است که قیمت آن با توجه به این ویژگی ها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر از سنگ های طبیعی با مقاومت پایین است.
قیمت سنگ آنتیک مصنوعی به دلیل استفاده از چسب مصنوعی و ملاط گران تر از سنگ طبیعی است اما از آن جهت که این سنگ سال ها زیبایی و استحکام خود را حفظ می کنند می توان آن را سنگی مقرون به صرفه و ماندگار دانست.
بدون دیدگاه