رئیس انجمن صنعت ساختمان با اشاره به اینکه دولت نباید در پروژه های مسکن مهر و نهضت ملی تصدی‌گری کند، زیرا باید به بخش خصوصی سپرده شود، گفت: قوانین صنعت ساختمان نیازمند بازنگری جدی است.

به گزارش اخبار ساختمان، همایش دو روزه چشم انداز صنعت ساختمان ایران به همت انجمن صنعت ساختمان با حضور فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و جمعی از فعالان این حوزه در هتل اسپیناس پالاس برگزار شد.
پژمان جوزی رییس هیئت موسس انجمن صنعت ساختمان در همایش انجمن صنعت ساختمان با اشاره به مشکلات موجود در صنعت ساختمان کشور، اظهار کرد: دانه ای که دیروز کاشتیم امروز درخت تنومندی شده و انجمن ساختمان که اواخر سال پیش، بنیان نهاده شد امروز با افتخار نخستین همایش صنعت ساختمان را با رصد فرصت های پیش رو برای بالندگی این حوزه برگزار کرده است. مشکلات زیادی در این مسیر وجود داشت و می دانستیم که این صنعت به یک متولی نیاز دارد تا صدای صنعت باشد. صنعت ساختمان راه سختی پیموده تا به اینجا برسد.

نباید بگذاریم قوانین خلق‌الساعه صنعت ساختمان را نابود کند

وی با اشاره به ضعف قوانین در این صنعت اظهار کرد: نباید بگذاریم قوانین خلق‌الساعه صنعت ساختمان را نابود کند و تصمیم گیری های پشت درب های بسته و قوانین منسوخ سایه خود را بر صنعت ساختمان بیندازند. باید جلوی رانت خواران گرفته شود و خواسته ما از نمایندگان مجلس نیز این است که در قوانین این صنعت بازنگری کنند. متاسفانه قانون برنامه هفتم نیز معطل مانده و کسی به آن توجه نمی کند.
جوزی با تاکید بر لزوم واگذاری عمده صنعت ساختمان به بخش خصوصی گفت: خانه ۲۵ متری چیزی نیست که مردم مستحق آن باشند. تنها راه عبور از این بحران همکاری دولت با بخش خصوصی و قبول نقش رگولاتوری خود است. این راه حل آزمایش در تمام دنیا است و ما نیز نباید چرخ را دوباره اختراع کنیم.
وی با اشاره به ضعف اقتصاد دستوری و لزوم جراحی اقتصاد کشور اضافه کرد: نه رانت و نه زمین رایگان، بلکه صنعت ساختمان تنها تسهیلگری را از دولت مطالبه دارد. خوشبختانه نظام حکمرانی ایران به این دید رسیده که رشد کشور با فضا دادن به بخش خصوصی محقق می شود. وقتی از جراحی اقتصاد سخن می گوییم، درباره همین موضوع حرف می زنیم. باید اقتصاد از چنبره نهاد‌های دولتی رها شود. باید شرایط عادلانه ای برای رقابت ایجاد شود چرا که این اصل مهم ماندگاری است و اقتصاد دستوری محکوم به شکست است.
رییس هیئت موسس انجمن صنعت ساختمان با اشاره به حضور سرمایه گذاران خارجی در کشور تاکید کرد: ما از حضور پیمانکاران خارجی در ایران استقبال می کنیم، اما دوست داریم که زمینه برای رقابت سالم فراهم شود. قطعا پیمانکاران خارجی نیازی به امضای طلایی مانند پیمانکاران داخلی ندارند. این شرایط باید فراهم شود تا بتوان ایرانی ساخت که مردم ایران استحقاق آن را دارند و این مهم بدون نگاه صنعتی به مسکن محقق نخواهد شد.

اصلاح افکار مهمترین راه هل برای مشکلات فعلی است

در ادامه محمود سریع‌القلم استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به نقش غیرقابل انکار اقتصاد در ایجاد چسبندگی میان مردم و دولت، گفت: به گفته آنتونی گیدنز برای ایجاد چسبندگی میان مردم و حاکمیت وضعیت اقتصادی نقش اساسی دارد. این در شرایطی ایجاد می شود که دولت ها نگران مناسبات بین الملل نباشند.
وی با اشاره به تجربیات ناموفق اقتصاد دولتی گفت: اگر به نظریه های حکومت ها نگاه کنیم، می بینیم که اگر اقتصاد در دست دولت باشد کشور پیشرفت نمی کند. همه کشور‌ها به این موضوع پی بردند، ولی ما در ایران هنوز به اهمیت آن پی نبرده ایم. نوع حکومت در موفقیت بخش خصوصی موثر است و همه این ها را می توان از تجربیات کشور‌های دیگر استفاده کرد.
سریع القلم با اشاره به توجه حاکمیت در ایالات متحده به بخش خصوصی گفت: اتاق بازرگانی امریکا در سال ۱۹۱۲ تشکیل شد و رسما یک بخش خصوصی ایجاد کرد. دولت امریکا سالانه بیش از هشتصد جلسه میان بخش خصوصی و بخش دولتی امریکا برگزار میکند. دستگاه دولتی و قضایی امریکا همیشه پشتیبان بخش خصوصی است.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح برخی تفکرات غلط اقتصادی در ایران اظهار کرد: اینکه بیشتر جامعه شناسان و اقتصاددانان در کشور‌های خارجی ایده های مشترکی دارند این است که همه با مطالعه منابع مشترکی تحصیل کرده اند. این درحالی است که در ایران و منطقه هر کسی دیدگاه خود را دارد؛ لذا اصلاح افکار مهمترین راه هل برای مشکلات فعلی است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت حذف روند‌های طاقت فرسای دولتی در اقتصاد گفت: توسعه اقتصادی جهانی و شتاب نوآوری از قرن ۱۹ شروع شد. این پیشرفت با دید علمی صورت گرفت و بر این اساس پایه ریزی شد که امور طاقت فرسا و خسته کننده دولتی کنار بروند. این اتفاق در کشور امریکا رخ داده است. همچنین در شرق آسیا نیز به علت وجود فرهگ بودایی و کنفوسیوسی، در جمع و گروه کار می کنند و این عامل پیشرفت است.

چگونه ساختمان به یک صنعت سرمایه گذاری در چین تبدیل شد؟

سریع القلم بر اهمیت فداکاری افراد برای رسیدن به اهداف گروه، ملت و جامعه در ایران ادامه داد: اگر ایرانیان بتوانند از سنت ضدرشد فردگرایی صرف نظر کنند و ابهت فردی را کنار بگذارند، می توان امیدوار بود که این موضوع به نتیجه برسد. وفاداری به فرد باید جای خود را به وفاداری به مکتب بدهد.
وی با ذکر مثالی درباره جایگاه صنعت ساختمان در کشور چین گفت: صنعت مسکن در چین قبل از سال ۱۹۸۰ مانند همه عوامل دیگر دولتی بود. تا اینکه چین ارتباط خود را با دنیا ایجاد کرد و بخش خصوصی فعال شد. این روند تا جایی پیش رفت که در سال ۲۰۰۰ میلادی ۷۹ درصد مردم خانه دار شدند و چین به اوج شکوفایی خود رسید. در چین، صنعت مسکن به یک صنعت سرمایه‌ای تبدیل شد.
استاد دانشگاه شهید بهشتی درباره صنعت ساختمان در دیگر کشور‌ها نیز گفت: در کشور روسیه، مهمترین اثرگذاری اقتصادی در شرایط تحریم این است که ارتباط روسیه با فناوری های دنیا قطع شده است و فراز و نشیب دولت در سیاستگذاری صنعت ساختمان سبب شده تا اوضاع این صنعت در این کشور چندان جالب نباشد. همچنین در کشور فرانسه به عنوان نمونه ای موفق، ثابت نگه داشتن اقتصاد و توجه به فاکتور‌های اقتصاد کلان، وضعیت مسکن خوب است.

زمان انتظار برای خانه دار شدن به ۱۵۰ سال رسیده است

وی با اشاره به افزایش سرسام آور مدت زمان خانه دار شدن در ایران در فاصله روی کار آمدن چند دولت گفت: در کشور ما مدت زمان انتظار برای خانه دار شدن از دولت پنج و ششم از ۱۲ سال به ۱۵۰ سال رسیده است و این وضعیت نابسامان در کشور جا افتاده است. متاسفانه کشور ما امکان تغییرات ساختاری نیز ندارد و بخش خصوصی کشور نیز دچار آفت فساد و رانت شده است.

بخش خصوصی اصلا کاری با سیاست ندارد، اما ثبات سیاسی می خواهد

سریع القلم با اشاره به مطالبات بخش خصوصی از دولت گفت: بخش خصوصی اصلا کاری با سیاست ندارد، اما ثبات سیاسی می خواهد. در دولت سنگاپور شفاف ترین نظام بانکی جهان شکل گرفته است. این یک سرمایه گذاری بزرگ اقتصادی برای دولت سنگاپور است. در کشور ما نیز باید تصمیم سازی های جدی در سطوح بالایی کشور انجام شود تا ایران نیز بتواند نزدیک به آن سطح برسد. سیاستمداران کشور باید اهداف خود را منطبق بر خواسته های مردم ببینند. وقتی این ذهنیت وجود داشته باشد، فرصت مناسب به مردم برای رقابت کردن داده می شود.
این استاد دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: متاسفانه تاریخ ایران به ما می گوید که ایران با بحران تغییر می کند. این مایه تاسف است، چرا که میتوان بدون بحران نیز تغییر کرد، اصلاح و بهتر شد.

اطمینان، مهمترین و مقدس ترین واژه در اقتصاد است

وی درباره لزوم وجود ثبات و اطمینان در اقتصاد ایران اظهار کرد: اطمینان، مهمترین و مقدس ترین واژه در اقتصاد است. ما همانطور که انسان های بدون ثبات و اطمینان را دوست نداریم، سیاست، اقتصاد و افکار اجتماعی غیرمطمئن را نیز نمی پسندیم. نه تنها در اقتصاد، بلکه این اطمینان باید در همه حوزه ها وجود داشته باشد.
سریع القلم با اشاره به برخی از بنیان های فکری مورد اجماع این بحث گفت: قفل‌شدن به کشور‌های دیگر، فعالیت متمرکز و تخصصی، تفکیک قدرت اقتصادی از سیاسی از اصلی ترین اصولی است که باید روی آن تمرکز داشت. بزرگترین چالش بخش خصوصی کشور درگیری با دولت است. اگر در این موضوع کشور چین را مثال بزنیم، چینی ها ۲۵ سال پیش متوجه شدند که باید برای پالایش فلزات از کمک بخش خصوصی استفاده کنند. همین تصمیمات، سبب ایجاد یک اقتصاد غول پیکر در چین شد.
وی با ذکر یک مثال شیمیایی و اشاره به وضعیت نابسامان جسم اقتصاد ایران گفت: اصطلاحی در شیمی به عنوان calcification وجود دارد که در آن تجمع و انباشت کلسیم سبب امکان رشد را از بافت بدن می گیرد. ما نباید امکان رشد را از خود بگیریم. اقتصاد ایران در شرایطی است که اگر درمان نشود و امکان رشد مجدد در آن فراهم نشود، مرگ آن ناگزیر است.

لزوم هدف گیری مشخص در بخش مسکن

در ادامه علی آقامحمدی رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به اهمیت شفاف سازی موضوعات اقتصادی خاطرنشان کرد: مسکن برای همه شعاری مهم است که باید تشریح شود. اگر هدف ما فراهم کردن مسکن برای همه است، باید راجع به آن صحبت کنیم و اگر هدف دیگری داریم باید عنوان خود را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: تامین مسکن برای کسانی که توانایی تامین اعتبار کافی برای خرید مسکن را ندارند موضوعی است که بخش خصوصی در آن می تواند کمک شایانی به ما بکند. این مسائل نیز پیش از این طرح شده اند.
آقامحمدی بازسازی بافت های فرسوده در شهر تهران را نسبت به ساخت مسکن جدید در حومه شهر ارجح خواند و گفت: وقتی مناطق زیادی هنوز در شهر تهران وجود دارند که نیازمند بازسازی هستند، ساخت مسکن در خارج از شهر تهران بی فایده، اشتباه و ناردست است. شهر تهران قابلیت های زیادی برای ایجاد مسکن دارد و می توان بافت های فرسوده را تبدیل به مسکن باکیفیت برای افرادی کرد که واقعا در وضعیت مناسبی زندگی نمی کنند.
وی با اشاره به پیرشدن جامعه ایران تا سه دهه دیگر گفت: رسیدن به این اهداف نیازمند تغییر فکر و نگرش است. الان زمانی است که ما نیاز به تصمیمگیری داریم، دیگر نیازی به سخنرانی نیست. ما نیز فرصت را برای حضور بخش خصوصی فراهم می کنیم و امیدواریم تا بخش خصوصی راهکار خوبی به ما پیشنهاد دهد. اگر بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم، تا ۱۴۳۰ که تبدیل به جامعه ای پیر شویم، جامعه پیر ثروتمندی خواهیم شد. اگر غیر از این باشد ایران تبدیل به کشوری پیر با میانگین سنی بالا خواهد بود.
آقا محمدی با اشاره به سیاست های مقام معظم رهبری درباره بخش خصوصی اظهار کرد: مقام معظم رهبری سال گذشته رسماً اعلام کردند که بخش خصوصی ایران می تواند رشد اقتصادی هشت درصدی را محقق کند لذا رهبری کاملا از حذف و کناررفتن رقبای دولتی برای ایجاد امکان فعالیت شرکت های خصوصی حمایت می کند و امیدواریم این اتفاق در این مدت با حضور دولت جدید رخ دهد.

لزوم شناسایی مشکلات بخش ساختمان با همکاری بخش خصوصی

همچنین فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم در این همایش با اشاره به وضعیت صنعت ساختمان در اقتصاد کشور خاطرنشان کرد: صنعت ساختمان از جمله صنایعی است که به علت نیاز بشر به سرپناه شکل گرفته است و در طول زمان با نیاز انسان به زیبایی، اقتدار و… تلفیق شده است. ساختمان ها نماد‌های کشور‌ها هستند. تخت جمشید یکی از همین نماد‌های باشکوه است.
وی درباره لزوم اصلاح اشتباهات گذشته در زمینه اقتصاد گفت: صنعت ساختمان زنجیره بلندی در اقتصاد ایجاد می کند و بخش ها و افراد زیادی را درگیر خود می کند؛ لذا سرکارداشتن با اقتصاد آن مستلزم استفاده و همکاری با بخش خصوصی است. دولت نباید تصدی گری کند و اشتباهات گذشته باشد اصلاح شوند و ایراد‌ها برطرف شوند. ما باید تلاش کنیم تا ایرانی بسازیم که درخور مردم ایران است.
وی تاکید کرد: دولت باید ظرفیت های صنعت ساختمان را بشناسد و با همکاری با بخش خصوصی به اهداف اقتصادی خود برسد. هیچ دولتی بدون همکاری با بخش خصوصی به نتیجه نخواهد رسید.

برطرف شدن مشکل ضمانت نامه های بانکی برای فعالیت شرکت های ایرانی صنعت ساختمان در خارج از کشور

در ادامه صمد حسن‌زاده رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست اظهار کرد: مقام معظم رهبری چندین سال است که بر توسعه مسائل اقتصادی توسط بخش خصوصی تاکید می کنند. این موضوع در صنعت ساختمان نیز صدق می کند. ساختمان سازی با شصت گروه صنعتی در ارتباط است و تنها راه پیشرفت این حوزه همین است. دکتر پزشکیان رئیس جمهور محترم نیز معتقد است که برای اصلاح و پیشرفت تنها همکاری با بخش خصوصی راه حل خواهد بود. توصیه رییس جمهور در اتاق بازرگانی این است که همکاری بیشتری با بخش خصوصی انجام شود.
وی درباره ظرفیت بین‌المللی موجود برای صنعت ساختمان ایران گفت: این راه حل می تواند دریچه های موفقیت در صادرات صنعت ساختمان را نیز فراهم کند. فرصت های بزرگی در کشور‌های همسایه ایران وجود دارد و ما نیز با وزیر اقتصاد ازبکستان در همین باره رایزنی داشتیم. ازبک ها به ما گفتند که می خواهند شهری در تاشکند تا سال ۲۰۴۰ ایجاد کنند و بشدت مایل به همکاری با مهندسان ایرانی هستند. جلساتی نیز برگزار شده است و ایران آمادگی کامل خود را برای همکاری با بخش خصوصی به صورت بین المللی اعلام می کند. همچنین در قطر، عمان و کشور‌های خلیج فارس نیز این پتانسیل وجود دارد باید آنها را مغتنم شمرد.
حسن‌زاده با اشاره برطرف شدن مشکل ضمانت نامه های بانکی برای فعالیت شرکت های ایرانی صنعت ساختمان در خارج از کشور اظهار کرد: دولت برنامه ویژه ای برای حمایت از بخش خصوصی دارد. همچنین صنایع پیشران مانند صنعت ساختمان به طور خاص مورد توجه ما قرار دارند. در همین راستا مشکلاتی درباره ضمانت نامه های بانکی برای فعالیت شرکت های ایرانی در کشور‌های خارجی وجود داشت که خوشبختانه با رایزنی های انجام شده نهاد‌های مربوطه مانند بانک مرکزی این موضوع برطرف شد.
بازارکار

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *