نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه در برخی قراردادهای مسکن عتیقه و بیتکوین به جای پول رایج کشور رد و بدل می شود، گفت: دلیل این کار آن است که فروشنده یا موجر نمی خواهد درگیر دادگاه به واسطه تعیین سقف اجاره بها شود.
به گزارش اخبار ساختمان، سمانه محرمی در خصوص اظهارات روز گذشته دبیر کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات وزارت راه و شهرسازی مبنی بر غیرقانونی بودن خرید و فروش با مسکن با سکه، طلا و ارز و نقش برخی مشاوران املاک در این فرآیند، اظهار کرد: یک زمانی فقط مشاوران املاک در حوزه خرید و فروش املاک فعالیت داشتند، اما از 21 بهمن سال قبل با راه اندازی سامانه توسط وزارت راه و شهرسازی تمام مردم می توانند وارد پروسه اجاره املاک شوند.
وی ادامه داد: با راه اندازی سامانه خودنویس، دسترسی مشاوران املاک به سامانه ایران املاک حذف و سامانه املاک و مستغلات نیز خاموش شد.
وی یادآور شد: سال 99 وقتی موضوع شیوع ویروس کرونا پیش آمد، تعیین سقف افزایش قیمت را برای اجاره بها داشتیم. امسال نیز سقف حدود 25 درصدی برای افزایش نرخ اجاره بهای مسکن تعیین شده است. تا سال 1402 مشاوران املاک با استفاده از سامانه املاک و مستغلات قراردادها را تنظیم می کردند. این در حالی است که با حذف دسترسی مشاوران املاک به این سامانه، ما دیگر توانایی رصد بازار و به تبع آن جلوگیری از اعلام قیمت های بالا توسط مالکان را از دست دادیم.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک با یادآوری اینکه پیش از این بنگاه های املاک از تنظیم قراردادهای اجاره با نرخ های نامتعارف خودداری کرده و در این رابطه نیز اقدام به اطلاعرسانی از طریق چسباندن برگه ای روی شیشه دفتر املاک می کردند، گفت: امروز با راه اندازی سامانه خودنویس، هر کسی می تواند قرارداد ملکی در بخش اجاره و خرید و فروش را تنظیم کند. اینکه گفته می شود خرید و فروش ملک با سکه، طلا و ارز کار واسطه ها (بنگاه های املاک) است، درست نیست.
محرمی یادآور شد: در زمان حاضر معاملات مسکنی در کشور صورت می گیرد که خریدار مبلغ معامله را از طریق ارز، طلا، سکه و رمزارزها از جمله بیتکوین به فروشنده پرداخت می کند. با فرض اینکه معامله در یک بنگاه املاک تنظیم می شود، نقش مشاور املاک در خرید ملک با طلا و ارز چیست؟ طبق ماده 10 قانون مدنی قراردادهای خصوصی در صورتیکه مخالف صریح قانون نباشد، برای طرفین معامله نافذ است. از سوی دیگر در توافق بین طرفی، مشاوران املاک نقشی ندارند. در مجموع مشاوران قراردادها بر اساس وجه رایج تنظیم می کنند.
وی با بیان اینکه حتی در مواردی هم خریدار به جای وجه رایج کشور برای تسویه حساب به فروشنده عتیقه می دهد، گفت: دلیل این کار آن است که فروشنده یا موجر نمی خواهد درگیر دادگاه به واسطه تعیین سقف اجاره بها شود، از این رو برای معاملات از روش تهاتر استفاده می کند. در قانون تجارت آمده که انتقال اموال غیرمنقول توسط داده پیام ممنوع است. این در حالی است که در سامانه خودنویس نقل و انتقال پول از طریق داده پیام انجام می شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه وزارت راه یکی از مزیت های سامانه خودنویس را تنظیم رایگان قراردادها اعلام کرده است، اظهار کرد: در این رابطه باید تاکید کنم به ازای حق کمیسیونی که به مشاوران املاک پرداخت نمی شود، موجر و مستاجر متحمل هزینه های دادرسی می شوند.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک با تاکید بر اینکه مشاوران املاک همیاران قوه قضاییه هستند و نقش میانجی گری را ایفا می کنند، اضافه کرد: بسیاری از پرونده های بخش مسکن را در اتحادیه مدیریت می کردیم و از فشار مضاعف بر قوه قضاییه جلوگیری به عمل می آوردیم.
محرمی تصریح کرد: با ظهور سامانه خودنویس در زمان حاضر 176 هزار مشاور املاک دارای مجوز و بیش از 80 میلیون املاکی بدون مجوز در کشور داریم.
تسنیم
بدون دیدگاه