هوشمندسازی ساختمان در واقع اقدامی در جهت تسهیل روند زندگی روزمره ساکنین است که با کمک نصب و استفاده از سیستم هایی انجام می شود که به یکدیگر متصل و از راه دور قابل کنترل هستند و هر یک نیز ماموریت خاص خود را دارند.
به گزارش اخبار ساختمان، خانه هوشمند، با بهره گیری از تکنولوژی های پیشرفته ای مانند اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی، به شما این امکان را می دهد که تمامی تجهیزات خانه خود را از هر کجا که هستید کنترل کنید. تصور کنید که بتوانید تنها با یک لمس بر روی گوشی هوشمندتان یا از طریق پنل های لمسی داخلی، روشنایی، گرمایش و امنیت خانه تان را مدیریت کنید. این قابلیت ها، امنیت و راحتی زندگی شما را به سطحی نوین و شگفت انگیز می رساند.
هوشمندسازی ساختمان که با نام Building Intelligence نیز شناخته می شود، اصطلاحی است که برای کنترل و یکپارچه سازی تجهیزات ساختمان به کار می رود. هدف از اجرای سیستم ها، تجهیزات هوشمندسازی ساختمان و BMS افزایش آسایش و امنیت برای ساکنین ساختمان هاست.
در ادامه ما به بررسی جزئیات پیاده سازی خانه هوشمند و راهکارهایی برای داشتن خانه ای مدرن و هوشمند با کمترین هزینه خواهیم پرداخت.
خانه هوشمند چیست؟
خانه هوشمند مکانی است که از دستگاه های متصل به اینترنت مانند حسگرها، دوربین ها و سایر وسایل برای خودکارسازی و کنترل جنبه های مختلف زندگی روزمره استفاده می کند. این دستگاه ها اغلب به گونه ای طراحی می شوند که قابلیت همکاری با هم را داشته باشند و می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند تا وظایف را به طور خودکار یا در پاسخ به ورودی کاربر انجام دهند.
برای هوشمدسازی خانه معمولاً از یک هاب یا کنترلکننده مرکزی، مانند برنامه تلفن هوشمند یا دستیار فعال صوتی، برای مدیریت و کنترل دستگاه های مختلف متصل استفاده می کنند. این هاب به کاربران این امکان را می دهد که نور، دما، امنیت، سرگرمی و سایر سیستم های خانه خود را از یک مکان، چه در خانه یا خارج از خانه، نظارت و کنترل کنند.
ساختمان هوشمند چگونه کار می کند؟
وظیفه اصلی سیستم هوشمندسازی سازه کنترل دما، سرمایش، تهویه، روشنایی و سیستم های دیگر است. همچنین علاوه بر موارد ذکر شده، سیستم های اتوماسیون ساختمان هر کدام به صورت جداگانه زیر نظر هستند تا در زمان بروز مشکل، به مدیران ساختمان اطلاع داده شود. البته با توجه به نوع مشکل به وجود آمده ممکن است قبل از ورود ساکنین یا مسئولان ساختمان به تنهایی و به شکل هوشمند شرایط را کنترل و مدیریت کند.
یک ساختمان هوشمند ابتدا از سنسورها و سایر ورودی ها برای جمع آوری داده های کاربردی موجود در محل استفاده می کند. سپس با استفاده از این داده ها و تلفیق آن با هوش مصنوعی، یادگیری ماشین (AI/ML) یا برنامه های از پیش تعیین شده توسط کاربر، نتیجه و خروجی خاصی را اجرا می کند. و به این ترتیب بدون نیاز به دخالت و صرف انرژی توسط عامل انسانی، برخی از تصمیمات اخذ شده و اجرا می شوند.
همچنین سیستم های هوشمندسازی ساختمان بر پایه بهره وری مدیریت انرژی ساختمان هستند از این رو سیستم های HVAC، روشنایی، امنیت و حفاظت ساختمان شما را به هم متصل می کنند تا بتوانند بر روی پروتکل بخصوص با هم ارتباط بگیرند و اطلاعات مورد نیاز خود را ارائه دهند و به شما این امکان را می دهد تا تصمیمات هوشمندانه تری بگیرید و در عین حال راحتی، ایمنی و بهره وری سایر ساکنین را افزایش دهید.
اجزای اصلی در هوشمندسازی ساختمان چیست؟
سیستم های هوشمند ساختمان را می توان در حین ساخت اولیه یا از طریق بازسازی یک سازه موجود پیاده کرد. در کل از 6 جزء برای هوشمند سازی یک ساختمان استفاده می شود که شامل موارد زیر است:
1. حسگرها (سنسورها): این دستگاه ها دما، رطوبت، تعداد افراد در یک اتاق، سطح روشنایی و مقادیر دیگر را ردیابی می کنند.
2. کنترل کننده ها: این جزء به عنوان مغز ساختمان هوشمند عمل می کند و اغلب در داخل تابلو برق قرار می گیرد که داده ها را از حسگرها جمع آوری کرده و سپس دستوراتی را به سایر بخش های متصل ارسال می کند.
3. خروجی ها (عملگر و رله): هنگامی که کنترل گر فرمانی را ارسال می کند، عملگرها و رله ها برای پیروی از آن وارد عمل می شوند.
4. پروتکل ارتباطی: کلیه تجهیزات در هر ساختمان هوشمند از زبان خاصی استفاده می کند که برای تک تک آنها قابل درک است، به این زبان مشترک پروتکل ارتباطی می گویند.
5. رابط ترمینال: کاربران می توانند از طریق این رابط با ساختمان هوشمند تعامل داشته باشند، وضعیت ساختمان را کنترل کنند یا تنظیمات را به صورت دستی لغو کنند.
6. بستر ارتباطی: بستر ارتباطی در ساختمان هوشمند همانطور که قبلا گفته شد می تواند بی سیم یا بر بستر سیم و کابل باشد که گزینه دوم از لحاظ اطمینان و قدرت ارتباط عملکرد بهتری دارد.
نحوه اتصال و ارتباط دستگاه های خانه هوشمند
دستگاه های مورد استفاده در هوشمندسازی خانه با استفاده از چهار روش اصلی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند:
– دستگاه ها از طریق برنامه های موجود در تلفن، تبلت، ساعت هوشمند و… ارتباط برقرار می کنند.
– دستگاه ها از طریق دستیارهای هوشمندی مانند Google Assistant، Siri by Apple یا Alexa از Amazon ارتباط برقرار می کنند. می توانید از دستورات صوتی برای کنترل دستگاه های خود استفاده کنید.
– از طریق اتوماسیون، این برنامه ها و دستگاه ها را قادر می سازد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و کنترل کاملی داشته باشند بدون اینکه نیازی باشد سیستمی به عنوان واسطه عمل کند.
– از طریق کنترل محلی، این جایی است که دستگاه های شما برای کارکردن نیازی به اتصال به اینترنت ندارند. البته چنین تجهیزاتی در حال حاضر در دنیای خانه های هوشمند کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای خانه هوشمند چیست؟
داشتن یک خانه هوشمند مزایای متعددی دارد. سیستم هوشمندسازی ساختمان در کنار ایجاد هزینه برای اجرای زیرساخت و اقدامات عملیاتی تاسیسات برق ساختمان میزان امنیت اموال، منابع، دارایی ها و افراد ساکن در ساختمان را افزایش می دهد. با هوشمندسازی ساختمان انرژی مصرفی در این سازه ها بهینه خواهد شد.
هوشمندسازی ساختمان برای ساکنان آن مزیت های مختلفی دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
* افزایش راحتی و آسایش ساکنان
* بهره وری انرژی
* ارائه امنیت پیشرفته
* ارائه انواع امکانات سرگرم کننده
* قابلیت سفارشی سازی فوق العاده
* ارزش افزوده یا مزیت رقابتی
* امکان توسعه در طول زمان
* ظاهر زیبا و مدرن برای دکوراسیون داخلی
چالش های هوشمندسازی ساختمان چیست؟
نصب و اجرای سیستم هوشمند، فرآیندی هزینه بر است. همچنین سیستم هایی که در خانه های قدیمی به کار رفته اند، اطلاعات را به صورت محدود در اختیار کاربران قرار می دهند و ارتقای آن نیازمند بودجه قابل توجهی است.
برنامه ریزی سیستم هوشمند از دیگر چالش های آن است. گاهی اوقات مالکان، سیستم هوشمند سازی ساختمان را با برندهای معتبر و با کیفیت تهیه کرده اند؛ اما به دلیل ضعیف بودن برنامه نویسی و سیستم هوشمند نیز ضعیف خواهد بود و موجب نارضایتی کاربران می شود.
در کنار تمام مواردی که گفته شد، همواره اولین چالشی که متقاضیان هوشمندسازی ساختمان با آن روبرو هستند، قیمت تجهیزات و هزینه های آن است. به طور کلی هزینه هوشمندسازی یک ساختمان به عوامل متعددی بستگی دارد. عواملی چون قدمت ساخت، متراژ ساختمان، کاربری ساختمان، پروتکل هوشمندسازی مورد نظر، اعتبار برند تولیدکننده و تجهیزات مصرفی، بودجه، سلیقه و نیاز کاربر.
کلام پایانی
دقت کنید که ایمنی خانه شما همواره باید در اولویت قرار بگیرد. پس اگر قصد خرید قفل خانه هوشمند را دارید در این مورد تحقیقات لازم را انجام دهید. خانه هوشمند شما چند بخش مهم و اساسی دارد. تجهیزات زیادی را می توانید به مرور زمان به آن اضافه کنید. این تجهیزات توسط برندهای کوچک و بزرگ زیادی تولید می شوند که باید در انتخاب حساسیت لازم را به خرج دهید.
همه دستگاه های خانه هوشمند دارای راهنمای راه اندازی هستند. آنها معمولاً شما را راهنمایی می کنند تا برنامه همراه اختصاصی خود را به عنوان اولین قدم دانلود کنید. علاوه بر این، اکثر دستگاه ها دارای یک کد QR یا یک شماره سریال برای واردکردن هستند. این یک اقدام امنیتی است و به جلوگیری از حملات حریم خصوصی کمک می کند.
بدون دیدگاه