قیمت مسکن طی سال های اخیر افزایش بی سابقه ای داشته و بازارهای موازی نیز بر این روند تاثیر گذاشته اند. در این میان قیمت دلار یکی از اصلی ترین مولفه های تاثیرگذار بر بازار مسکن بوده است.
به گزارش اخبار ساختمان، شواهد نشان می دهد که با هر جهش قیمت دلار، قیمت مسکن نیز به تبع آن طی فاصله های زمانی مختلف رشد کرده است. بر همین اساس، اکنون که قیمت دلار در آستانه کریدور هشتم ایستاده، این پرسش مطرح است که آیا این بار نیز افزایش قیمت مسکن در پی رشد قیمت دلار رخ می دهد؟
افزایش قیمت مسکن قطعی است
فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن اخیرا اظهار کرد: مسکن یک کالای تولیدی است و مولفه های اقتصادی نیز تاثیر خود را بر این بازار خواهند گذاشت؛ مشخص است که در حال حاضر شرایط حضور مردم در بازار مسکن یک مقدار بنا به اقتضای اقتصادی دشوار شده است. اما یادمان نرود که شرایط همواره در همین سمت و سو نخواهد بود.
وی افزود: به نظر می رسد، همانطور که ما در ابتدای سال شاهد جهش قیمت دلار بودیم، این فنر جمع شده ای که امروز در بازار مسکن وجود دارد و سیاست های سرکوبی در این حوزه در نظر گرفته شده نیز مانند بازار ارز در نهایت رها خواهد شد.
این مقام صنفی اضافه کرد: به نظرم افزایش قیمت مسکن دور از ذهن نخواهد بود، اما زمان دقیق این اتفاق را نمی توان خیلی زود قضاوت کرد. نمی خواهم از ادبیات نامتعارف مانند سونامی و جهش آنچنانی استفاده کنم، اما به طور قطع افزایش قیمت در حوزه مسکن شکل خواهد گرفت.
قیمت کالاهای مصالحی با دلار عیارسنجی می شوند
پورحاجت در پاسخ به این سوال که آیا راهکاری وجود دارد که بتوان از رشد قیمت ها جلوگیری کرد، گفت: به نظر می رسد که لاجرم این اتفاق رخ خواهد داد. نمی شود که همه شاخص ها رو به افزایش باشند و در نهایت مسکن، که یک کالای تولیدی است، افزایش قیمت نداشته باشد!
او توضیح داد: به عنوان مثال، همین مصالح ساختمانی در این مدت به دلیل قطع گاز و برق کارخانه ها چه شرایطی برایشان ایجاد شده است؟ امروز در حوزه تامین مصالح دچار مشکل شده ایم و علاوه بر این، بسیاری از مصالحی که تولید می شوند، با قیمت دلار عیارسنجی می شوند و افزایش قیمت در این حوزه رخ داده است!
دبیر کانون سراسری انبوه سازان بیان کرد: نمی شود تمام کالاها با هم افزایش قیمت داشته باشند و انتظار داشته باشیم که مسکن، به عنوان یک کالای تولیدی که با انواع و اقسام مواد تولیدی دیگر ارتباط دارد، افزایش قیمت نداشته باشد.
جهش قیمت مسکن چندان دور نخواهد بود
پورجاجت افزود: به نظر می رسد که این افزایش قیمت و جهش قیمت مسکن شکل خواهد گرفت. زمانش را نمی دانم، اما به نظر می رسد نباید فکر کنیم که این اتفاق خیلی دور رخ خواهد داد. نباید فکر کرد که یک زمان درازمدتی شکل خواهد گرفت که افزایش قیمت رخ ندهد. من فکر می کنم باید به این نکته توجه کنیم که جهش در قیمت مسکن رخ خواهد داد.
این مقام صنفی در ادامه اضافه کرد: امیدوارم این اتفاق نیفتد، ما نیز این موضوع را نمی پسندیم. اما آنچه بدیهی است، حتما در حوزه مسکن ما افزایش قیمت خواهیم داشت.
خریداران مصرفی فرصت خرید مسکن را از دست ندهند
وی درباره زمان خرید مسکن برای خریداران مصرفی اظهار کرد: من قطع به یقین به هر کسی که بخواهد به صورت مصرفی وارد بازار مسکن شود، می گویم که فرصت خرید مسکن را از دست ندهد. امروز شرایط بسیار مساعدی برای خرید وجود دارد، اما برای فردا هیچ پیش بینی نداریم.
کاهش تولید مسکن به تورم های نامتعارف دامن می زند
پورحاجت درباره شرایط بازار مسکن توضیح داد: نکته اساسی این است که شرایط تولید مسکن در کشور مساعد نیست.
او افزود: همانطور که در ابتدا اشاره کردم، ما با کاهش تولید مسکن در کشور مواجه شده ایم و این کاهش تولید با توجه به انباشت تقاضا طی سال های گذشته و حتی سال های آتی، به نظر می رسد در سال آینده نیز تشدید شود و تورم های نامتعارف را در بازار مسکن ایجاد کند. لذا شایسته است که یک سیاستگذاری درست در حوزه مسکن برنامه ریزی شود.
ساخت مسکن در بیابان ها و مناطق غیرشهری نتیجه ای نخواهد داشت
این مقام صنفی افزود: اینکه ما می گوییم سیاستگذاری درست در این حوزه شکل بگیرد، با صبحت هایی که دوستان می کنند مبنی بر اینکه در بیابان ها یا در مناطق غیرشهری برنامه ریزی برای حوزه مسکن انجام دهیم، نتیجه ای در بر نخواهد داشت. به نظر می رسد ما باید به بافت های درون شهری و بافت های فرسوده و سکونتگاه های آسیب پذیر در درون شهرها توجه کنیم.
وی درباره حل معضلات بازار مسکن توضیح داد: مجلس باید سیاستگذاری مناسب را در این حوزه دنبال کند. مضاف بر اینکه نمی شود مجلس مدعی باشد که دنبال کنترل قیمت مسکن است، اما در عین حال شرایط را به نحوی رقم بزند که هزینه های تولید به شدت افزایش پیدا کند.
هزینه های سنگین شهرداری بر بازار مسکن تاثیر گذاشته است
پورحاجت در ادامه اضافه کرد: ما در همین مدت می بینیم که قیمت همه چیز افزایش یافته است؛ مثلا در حوزه خدماتی، از تامین اجتماعی کارگران می گیریم و همه دوستان می گویند که هزینه بابت چیست، اما خدمتی از سازمان تامین اجتماعی گرفته نمی شود و هزینه سنگینی را دریافت می کند، یا شهرداری که علی رغم اینکه قانون درآمدهای پایدار شهرداری وضع شده، اما شاهدیم که شهرداری قانون گریزی می کند و قانون را رعایت نمی کند.
وی درباره قانون شکنی شهرداری عنوان کرد: بحث مهمتر این است که شهرداری هزینه های بسیار سنگینی را ایجاد می کند. حتی در حوزه شوراهای شهرها نیز باید آسیب شناسی کلی در کشور شکل بگیرد و ببینیم آیا این شوراها توانسته اند بستر مناسبی برای خدمت رسانی به مردم ایجاد کنند یا خیر؟
برای تامین منابع ادارات بار سنگین بر دوش مردم گذاشته ایم
این مقام صنفی در ادامه افزود: ما فقط نشسته ایم و طی سال گذشته در حوزه مسکن بابت تامین منابع نگهداشت ادارات و ارگان های مختلف، هزینه های بسیار سنگینی را بر پیکره مسکن مردم ایجاد کرده ایم و این هزینه های سنگین امروز شرایط خرید مسکن مصرفی را برای مسکن مردم دشوار کرده است.
وی در ادامه اظهار کرد: من قبلاً هم گفتم و باز هم تأکید می کنم که باید یک آسیب شناسی کلی در حوزه مسکن شکل بگیرد. این آسیب شناسی نیز باید با حضور بخش خصوصی انجام شود.
بخش خصوصی باید در تصمیم گیری های کلان حضور داشته باشد
پورحاجت درباره تصمیم گیری های غلط در حوزه مسکن تشریح کرد: نمی شود که پشت درهای بسته کمیسیون های مجلس و اتاق های ارگان های دولتی، نشسته و برای حوزه مسکن تصمیم گیری کنند، بدون اینکه بازیگران اصلی آن که بخش خصوصی هستند، در آن حضور داشته باشند. لذا حتماً باید سیاستگذاری کلان در حوزه مسکن با حضور بخش خصوصی شکل بگیرد.
برای رفع ناترازی ارگان های دولتی، دست در جیب مردم می کنند
وی به ناکارامدی ارگان های دولتی اشاره کرد و افزود: : باید موانع تولید و هزینه های اضافی را از بین ببریم. باید دید که چطور برای ادارات دولتی این ناترازی ها شکل می گیرد.
پورحاجت ادامه داد: به جای اینکه مساله ناترازی های ارگان ها و ادارات دولتی را حل کنند، با دست بردن در جیب مردم و ایجاد قوانین ایذایی برای بخش خصوصی، فقط به دنبال این هستند که هزینه ها را برای ادارات و ارگان هایی که به نظر من بسیاری از آنها مخل کسب و کار بخش خصوصی هستند، کاهش دهند.
شوک آنلاین
بدون دیدگاه