یک کارشناس اقتصادی با اشاره به ذات سرمایه ای بازار مسکن در اقتصاد ایران، ضمن تحلیل شرایط فعلی بازار، برآوردهایی از آتیه این بازار دارد و معتقد است رکود بازار تا زمانی که تورم پیش خورده مسکن جبران شود، ادامه خواهد داشت.
به گزارش اخبار ساختمان، بازار مسکن در تابستان امسال در سه ماه متوالی شاهد تورم منفی بوده و آنگونه که آمارهای رسمی نشان می دهد، در مهرماه نیز با وجود رشد اندک قیمت، از منظر تعداد معاملات همچنان کساد و راکد بوده است.
از منظر فعالان بازار مسکن، وضعیت فعلی بازار پاسخی است به جهش های متوالی قیمت در سال های گذشته و به واسطه رشد نجومی قیمت ها در این بازار، فعلا رغبتی برای خرید این کالای ضروری اما سرمایه ای وجود ندارد. بر همین اساس، اگر کسی قصد نقد کردن ملک خود را داشته باشد، باید تخفیف های جذاب به خریداران مردد اعطا کند تا شاید پای معامله بیایند؛ اما در مجموع به واسطه اینکه اغلب مالکان مسکن نیازی برای فروش مملک ندارند، حتی این تخفیف های جذاب هم قادر نیست نرخ بازار را بشکند.
حسین عبده تبریزی، کارشناس اقتصادی درباره وضعیت بازار مسکن و دورنمای این بازار، می گوید: بازار مسکن مانند بازارهای موازی از جمله طلا، بعد از رشد قیمت تن به اصلاح قیمت نمی دهد؛ بلکه مدتی راکد می ماند تا تورمی که پیش خور کرده را پوشش بدهد و بعد دوباره آماده رشد می شود.
وضعیت مورد اشاره عبده تبریزی که در دوره های متوالی تکرار شده و اخیرا نیز در آمارهای رسمی بازار مسکن به تایید رسیده است، ناشی از ذات سرمایه ای مسکن و زمین در اقتصاد ایران و چسبندگی قیمت در این بازار است و مادامی که ذات این بازار تغییر نکند، نمی توان تحولات دوره های رونق و رکود آن را تغییر داد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بازار مسکن در سال گذشته پرش قیمت قابل توجهی را تجربه کرده، می افزاید: رشد قیمت مسکن از تورم فرا رفته و در حال حاضر وارد رکود شده و در دوره اصلاح قیمت ها قرار دارد؛ تا تورم به آن برسد.
این دوره رکود از نظر عبده تبریزی می تواند ۶ ماه تا یک سال به طول بینجامد اما تجربه رکود مسکن در اوایل دهه ۹۰ که حدود سه تا چهار سال به طول انجامید، نشان می دهد که بازار مسکن جدای از اینکه برای حرکت مجدد قیمت ها، نیازمند جبران تورم پیش خور شده است، به تقویت قدرت مالی متقاضیان و افزایش گردش نقدینگی در اقتصاد نیز نیاز دارد.
در حال حاضر، بازار مسکن با رکود عمیقی مواجه است و تعداد معاملات آن در تهران که در دوره رکودی ابتدای دهه ۹۰ به محدود ۹ تا ۱۰ هزار معامله در ماه رسیده بود، حالا روی رقم سه هزار معامله در ماه ایستاده است. در حقیقت، در شرایط فعلی اقتصاد ایران به دلیل کنترل نرخ ارز و کاهش سرعت گردش پول، دورنمای تورمی کوتاه مدتی که سرمایه گذاران را به بازار املاک جذب کند وجود ندارد و متقاضیان مصرفی نیز توانی برخی خرید ندارند.
عبده تبریزی نیز با اشاره به رکود عمیق بازار مسکن، می گوید: مردم قدرت خرید برای انجام معاملات مسکن را ندارند و اغلب به دنبال این هستند که با تهاتر بتوانند معامله ای را در بازار مسکن انجام دهند. در حقیقت امروز هیچ کسی توان این را ندارد که معامله نقدی در بازار مسکن انجام دهد.
او درباره اثرگذاری پروژه نهضت ملی مسکن و پاسخ به نیاز مردم و رفع انباشت تقاضا نیز اظهار می کند: برنامه ها و پروژه های عمومی مانند مسکن مهر و نهضت ملی مسکن برای مواقعی است که دولت ها گیر می افتند و در این شرایط حرفی درباره مسکن می زنند؛ اما الآن نه منابعی برای ساخت مسکن در اختیار دارند و نه امکان اجرای آن را ندارد و عملاً دولت در این دو سال پروژه را به اجرا نرساند و درنهایت هم اعلام شد که منظور این نبود که دولت این چهار میلیون مسکن را می سازد بلکه مردم باید این تعداد مسکن را بسازد.
این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه دولت پولی برای ساخت مسکن ندارد، افزود: به نظر نمی رسد که در این پروژه موفقیتی حاصل شود؛ چراکه منابع آن وجود ندارد و نمی توان کاری خارج از چارچوب اقتصاد انجام داد و به همین دلیل که منابعی نیست، پروژه به اجرا نرسیده است.
عبده تبریزی با اشاره به اثرگذاری بازار مسکن چه اجاره و چه خرید و فروش در تورم، تأکید کرد: تورم یک پدیده پولی است و به هرحال تاکنون کنترل شده است، چراکه توانسته اند نقدینگی را کنترل کنند و هیچ ارتباطی به قیمت کالای خاصی ندارد و در عینحال با بازارها در ارتباط است.
همشهری آنلاین
بدون دیدگاه