از دهه ۹۰ به ویژه بعد از سال ۱۳۹۴ که قیمت ها به یک باره بالا رفت، سهم وام مسکن در قیمت خرید خانه بسیار ناچیز شد. به عبارتی در این یک دهه اخیر، هر قدر تسهیلات افزایش یافت، قیمت خانه نیز به همان نسبت گران شد.
به گزارش اخبار ساختمان، اواخر دهه ۸۰ که قیمت مسکن متعادل بود، تسهیلات مسکن یک سوم قیمت یک واحد آپارتمان را پوشش می داد، اما از دهه ۹۰ به ویژه بعداز سال ۱۳۹۴ که قیمت ها به یک باره بالا رفت، سهم وام مسکن در قیمت خرید خانه بسیار ناچیز شد. به عبارتی در این یک دهه اخیر، هر قدر تسهیلات افزایش یافت، قیمت خانه نیز به همان نسبت گران شد.
دولت ها دلیل چالش های خرید مسکن را کمبود ساختمان می دانند، به همین دلیل دولت سیزدهم ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی را در دستور کار خود قرار داد و همزمان تسهیلات مسکن را نیز به ۶۵۰ میلیون تومان رساند. متأسفانه ساخت سالانه یک میلیون واحد خانه ناتمام ماند و در حال حاضر بهرغم رکود طولانی مدت مسکن، همچنان خرید خانه برای اقشار متوسط و ضعیف به آمال و آرزو تبدیل شده است.
کنشگران اقتصادی معتقدند در یک دهه اخیر دولت ها در ساخت خانه، کم کاری کرده اند و بالا رفتن نرخ تورم حتی ساخت و ساز را نیز کاهش داده و قیمت های مسکن دچار حبابی شده است که حتی بالابردن تسهیلات نیز نمی تواند گره گشا باشد.
تسهیلات بانکی دیگر اثرگذار نیست
بررسی ها درباره سطح کارایی وام خرید مسکن نشان می دهد، قدرت پوششی این تسهیلات که دو سال پیش در تهران و برخی کلانشهرها از بین رفته بود، ابتدای سال گذشته در اکثر شهرها و استان ها نیز سقوط کرد و به میانگین ۱۰ مترمربع رسید.
در حال حاضر در مسیر افزایش سقف تسهیلات و احیای نقش وام در صاحبخانه شدن خانوارها، مانع بزرگ قسط وجود دارد. تضعیف شدید بنیه مالی خانوارها در سال های اخیر – تحت تأثیر تورم بالا و رشد اقتصادی پایین- باعث شده است هر نوع شوک افزایشی به اقساط ماهانه تسهیلات برای متقاضی، غیرقابل تحمل باشد. گروهی از کارشناسان بانکی برای این معادله دو مجهولی قدرت وام و قسط ماهانه، طرح شراکتی تسهیلات مسکن را پیشنهاد کرده اند. در این طرح امکان افزایش مبلغ وام از میانگین ۳۲۰ میلیون تومان فعلی به حداقل ۲/۱ میلیارد تومان وجود دارد، اما از آنجا که تجربه نشان داده است هر قدر تسهیلات مسکن بالا می رود، قیمت خانه و آپارتمان نیز گران می شود، از این رو دولت ها با افزایش سقف وام مسکن موافق نیستند.
قدرت وام خرید مسکن در کشور با قیمت های بهار ۱۴۰۲، به زیر سطح اثرگذاری بر توان خرید خانه اولی ها سقوط کرد و امروز قیمت های ۱۴۰۳- این ابزار اصلی صاحبخانه شدن- عملاً از کار افتاده است. سال گذشته همین موقع، متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان در کشور به ۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد که با احتساب مبلغ وام (میانگین ۳۲۰ میلیون تومان در شهرها)، آن زمان با تسهیلات بانکی فقط امکان خرید ۱۰ مترمربع از یک واحد مسکونی وجود داشت. امروز، اما همین قدرت ناچیز وام مسکن، ناچیزتر هم شده است؛ به شکل تاریخی، کمتر از ۱۰ مترمربع.
در دنیا، یک وام کارآمد و مناسب برای در اختیار خانه اولی ها قرار گرفتن، دو ویژگی مشخص دارد که اگر هر کدام از آنها فراهم نباشد، آن تسهیلات، بی اثر و به دردنخور است. این دو مشخصه اصلی، قدرت پوششی حداقل ۶۰ درصد از قیمت مسکن و سهم حداکثر ۳۰ درصدی قسط وام از هزینه ماهانه متقاضی است. اکنون سیاستگذار در مواجهه با بنبست خرید مسکن با وام بانکی برای تعدیل قدرت تسهیلات، با مانع بازپرداخت اقساط وام روبهرو است، به طوری که تحت تأثیر افت توان مالی و درآمدی خانوارها از نیمه دهه ۹۰ تاکنون که ناشی از کاهش درآمد سرانه و همچنین رشد واقعی منفی دستمزد سالانه حقوق بگیران بوده است، زوج ها قادر به پرداخت قسط بزرگ نیستند.
این بنبست، اما در صورتی که با ابتکار عمل در مسیری دیگر به گشایش در نظام تأمین مالی مسکن منجر نشود، تداوم رکود خرید مصرفی خانه و به دنبال آن، تداوم رکود ساخت و ساز و سرمایه گذاری ساختمانی را به همراه دارد که تبعات بزرگترش بار سنگین تقاضا در بازار اجاره نشینی و مشکلات اقتصادی برای خانوارها خواهد بود.
آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه برای خروج از چالش فعلی خرید مسکن راهکاری ارائه می دهد و می گوید: در این موقعیت قفل شده بازار مسکن، دو طرح تأمین مالی مسکن و متخصص بانکی پیشنهاد می شود که اگر سیاستگذار پولی و همچنین متولی بخش مسکن برای اجرایی شدن توأمان آنها گام بردارد، می توان به آینده امیدوار بود.
وی می افزاید: هر چند بهبود کامل اوضاع از مسیر رشد اقتصادی پایدار تحقق پیدا می کند، اما در شرایط موجود، این دو طرح منشأ تحول خواهد شد. طرح اول، وام مشارکتی برای خرید مسکن است، به این معنا که خریداران مشارکتی آپارتمان- بیش از یک نفر- در ازای سهمی که از ملک در اختیار می گیرند، بتوانند تسهیلات خرید از بانک دریافت کنند و در نهایت، کل مبلغ وام اختصاص یافته به آپارتمان، حداقل ۴۰ درصد از بهای کل خرید آن خانه را پوشش دهد.
بغزیان تأکید می کند: این طرح از یک سو قدرت پوششی وام مسکن را از سطح کنونی ۱۰ درصدی (میانگین کشوری) تا حدود قابل قبولی ارتقا می دهد و از سوی دیگر پرداخت قسط تسهیلات بین وام گیرنده ها سرشکن و به نوعی استطاعت پذیر میشود. طرح دوم، حذف کامل دیوارها از مسیر ورود ساخت و ساز به صندوق های زمین و ساختمان است. این صندوقها میتواند «تأمین مالی دومنظوره در بازارهای ساخت و خرید مسکن» را رقم بزند و در عین حال، تقاضای سرمایه ای ملک را از بازار مسکن به سمت بخش مولد مسکن می کشاند و اثر تورمی این تقاضا بر قیمت آپارتمان ها را بسیار کاهش می دهد.
وی می افزاید: به دلیل بالا بودن نرخ تورم در کشور، بانک ها توان پرداخت تسهیلات بیشتر را به ویژه برای خرید خانه ندارند. علاوه براین تسهیلات پرداختی با سودهای ۲۲ درصد، اقساط ماهانه را نیز نجومی می کند که باز هم اقشار متوسط جامعه نمی توانند از آن تسهیلات استفاده کنند. این درحالی است که همه جای دنیا تسهیلات مسکن با بهره ۲ تا ۴ درصدی محاسبه می شود. شاید یک خانواده دو تا سه نفره مجبور شوند سال ها قسط پرداخت کنند، اما در مقابل به راحتی می توانند صاحب خانه شوند، ولی در ایران باید خانوارها ابتدا پول جمع کنند تا بتوانند خانه ای بخرند و اقساط ماهانه تسهیلات مسکن که سهم ناچیزی در قیمت خانه دارد، بسیار بالاتر از درآمد ماهانه شان است.
سود وام ۶۵۰ میلیونی نهضت ملی مسکن چقدر است؟
با مصوبه جلسه روز دوشنبه ۱۰ دی ماه ۱۴۰۳ شورای عالی مسکن با حضور رئیسجمهور، وام نهضت ملی مسکن از ۵۵۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون تومان افزایش یافت. میزان سود این وام در بازپرداخت ساده بیش از یک میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان است. پیش از این شورای عالی مسکن در دولت قبل مصوب کرده بود وام نهضت ملی مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان افزایش یابد ولی اجرایی نشد. محاسبه بازپرداخت تسهیلات ۶۵۰ میلیون تومان نهضت ملی مسکن نشان می دهد اقساط ماهانه آن در بازپرداخت به روش ساده کمی بیش از ۱۰ میلیون تومان است. کل بازپرداخت متقاضی در ماه ۱۲ سال بیستم نیز بیش از ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان خواهد بود، به عبارت دیگر سود وام ۶۵۰ میلیون تومان یک میلیارد و ۷۵۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
در بازپرداخت به روش پلکانی نیز اقساط ماهانه از حدود هشت میلیون و ۷۰۰ هزار تومان آغاز و در سال بیستم به حدود ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش می یابد. میزان سود در این روش بازپرداخت ۲ میلیون و ۱۵۳ هزار تومان خواهد بود. اگر به وام و سود آن، آورده ۷۰۰ میلیون تومانی- آورده واحدهایی را که قرار است امسال در شهر پرند تحویل شود- اضافه کنیم، خانه دار شدن در نهضت ملی مسکن برای متقاضیان حدود ۳/۵ میلیارد در روش بازپرداخت وام پلکانی و ۳/۱ میلیارد تومان در روش ساده تمام می شود.
تجارت نیوز
بدون دیدگاه