سهم وام های پرداختی برای خرید خانه از کل تسهیلات شبکه بانکی در بهار امسال، سقوط آزاد کرد و به ۱.۲ درصد رسید. ایست خریداران سرمایه ای در روزهای جنگ و سخت تر شدن خرید مصرفی، علت این وضعیت است. وزن کل وام های مسکن از کل تسهیلات بانکی نیز به شکل تاریخی پایین آمده است.
به گزارش اخبار ساختمان، کارنامه تامین مالی بخش مسکن و ساختمان باز هم در نمرات منفی رکوردساز شد. گزارش ها از داده های جدید بانک مرکزی درباره تسهیلات پرداختی شبکه بانکی به بخش های مختلف اقتصادی حاکی است: بهار امسال فقط 3.7 درصد از کل وام های پرداخت شده توسط بانک ها، نصیب بخش مسکن و ساختمان شد.
بررسی های به عمل آمده نشان می دهد، این نرخ، پایین ترین سهم از ابتدای دهه 80 تاکنون است که می تواند بیانگر رکود فراگیر در بازارهای معاملات مسکن و ساخت و ساز کل کشور در مقایسه با سال های اخیر و دوره های گذشته دور باشد.
بهار امسال حدود 61 همت انواع تسهیلات مسکن شامل وام خرید، وام ساخت و همچنین وام جعاله به فعالان این بخش پرداخت شد که وزن آن از کل 1776 همت تسهیلات پرداختی شبکه بانکی، زیر چهار درصد است.
تا پیش از رکورد کمترین وزن مسکن از وام های بانکی، پایین ترین نرخ رقم 5.4 درصد و برای سال 99 بود. در آن سال به دلیل جهش های مکرر قیمت مسکن در شهرهای مختلف کشور –که از سال 97 شروع شد- از یک طرف، قدرت خرید خانوارها و از طرف دیگر قدرت خرید وام مسکن افت کرد که نتیجه اش، سقوط سهم مسکن از تسهیلات بانکی شد. بهار امسال اما تسهیلات مسکن با چهار محرک به مرحله سقوط آزاد رسید.
ریزش بی سابقه دریافت وام خرید
بررسی های انجام شده درباره آنچه باعث شد وزن کل وام های سه گانه مسکن از کل تسهیلات شبکه بانکی در بهار امسال به شکل بی سابقه سقوط کند، حاکی است: ریزش شدید حجم پرداخت وام خرید خانه در ماه خرداد یکی از علل اصلی این اتفاق بوده است. خرداد به عنوان ماه شروع جنگ 12روزه، اثر معناداری بر نبض معاملات مسکن، نبض قیمت و بالطبع نبض وام دهی و وام گیری برای خرید آپارتمان به ویژه در شهر تهران گذاشت. در این ماه ارزش ریالی تسهیلات خرید مسکن پرداخت شده به لحاظ رشد واقعی، 20 درصد افت کرد.
این در حالی است که در سال 1403 که رکود معاملات ملک در آن سال نیز سنگین و کم سابقه گزارش شده بود، این شاخص (رشد واقعی پرداخت وام خرید مسکن) تنها 12 درصد کاهش یافته بود. تقاضای حاضر در شبکه بانکی برای دریافت وام خرید خانه در خرداد امسال نسبت به خرداد سال گذشته نیز به لحاظ رشد واقعی، کاهشی بوده است؛ منفی 11 درصد. به این ترتیب مشخص می شود، رکود خرید و فروش مسکن در کشور طی خرداد نقش پررنگی در بسیار کم وزن شدن بخش مسکن و ساختمان در تسهیلات شبکه بانکی داشته است.
دهه 80 این بخش دستکم 19 درصد از وام های شبکه بانکی را جذب می کرد؛ چون عمده سال های آن دهه، بازار معاملات آپارتمان در شرایط نرمال و رونق خریدهای مصرفی قرار داشت و همچنین سرمایه گذاران ساختمانی نیز از توان اقتصادی لازم برای تولید مسکن و ساخت و ساز برخوردار بودند. در سال های اخیر اما وضعیت برای هر دو حوزه (معاملات و ساخت و ساز)، سالبهسال وخیم شد و نتیجه اش اکنون در کارنامه وام های مسکن منعکس شده است.
اینکه سهم مسکن و ساختمان از کل تسهیلات بانک ها به زیر چهار درصد رسیده الزاما ناشی از بی میلی شبکه بانکی به وام دهی نیست بلکه با توجه به ابعاد رکود ساختمانی و رکود معاملاتی، به نظر می رسد، عمده دلیل آن نبود توان خرید خانه و ساخت آپارتمان است که تقاضای وام گیری را کم کرده و منجر به سقوط آزاد وام دهی شده است.
چهار محرک سقوط آزاد وام های مسکن
بهار امسال همانطور که گفته شد سهم همه وام های مسکن از کل تسهیلات بانکی به 3.7 درصد سقوط کرد در حالی که سال گذشته، این نرخ 5.3 درصد بود. از طرفی، در همین بهار تنها 1.2 درصد کل تسهیلات بانکی به شکل وام خرید خانه پرداخت شد در حالی که این نرخ نیز پارسال 1.4 درصد بود. بررسی های انجام شده درباره سرچشمه ها یا همان محرک های سقوط تسهیلات مسکن در کارنامه وام دهی شبکه بانکی و همچنین سقوط پرداخت وام خرید مسکن، چهار پارامتر را شناسایی کرده است.
پارامتر اول، خروج سنگین تقاضای سرمایه ای آپارتمان از بازار در خرداد است. در آن ماه به دلیل شروع جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، ریسک سرمایه گذاری ملکی افزایش ناگهانی پیدا کرده بود.
پارامتر دوم، بی اثری وام خرید روی قیمت خانه و همچنین ناتوانی طبقه متوسط جامعه به عنوان بخش اصلی تقاضای مصرفی خرید آپارتمان در پرداخت قسط ماهانه تسهیلات مسکن است. مجموع همه وام هایی که می شود برای خرید مسکن در تهران دریافت کرد (زوجین و جعاله)، یک میلیارد و 280 میلیون تومان است که قسط آن ماهی 28 میلیون تومان تعیین شده است. رقمی که از جیب خیلی از خانوارها با توجه به سطح بالای تورم عمومی و رقم سنگین بهای سبد مصرف، بزرگ و تامین آن تقریبا غیرممکن است.
محرک سوم سقوط آزاد سهم مسکن از تسهیلات بانکی را توقف نسبی معاملات در روزهای جنگ 12روزه تشکیل می دهد. در آن روزها به دلایل مختلف مرتبط با شرایط جنگی در تهران و چند شهر دیگر، خیلی از بازارهای دارایی تعطیل شد و خیلی از دستگاه های دولتی، عمومی و اداری، دورکار شدند.
از آنجا که نقل و انتقال ملک به خصوص برای دریافت وام بانکی، نیازمند انبوهی از مجوزها و تاییدیه های اداری است، آن شرایط، به نوعی جلوی کار را گرفت.
عامل چهارم نیز اختلال در فعالیت برخی بانک ها طی روزهای جنگ و اثر دومینویی آن روی سایر تبادلات بانکی بود. ما پیشتر از کاهش معنادار میانگین قیمت پیشنهادی آپارتمان در تهران در ابتدای تیرماه امسال نسبت به ابتدای خرداد و همچنین توقف نسبی معاملات مسکن در هفته پایانی خرداد و هفته ابتدایی تیرماه گزارش داده بودیم.
وضع موجود دریافت و پرداخت تسهیلات مسکن، تصویری از درون این بخش است. وضعیت بازیگران مسکن و ساختمان به گونه ای نیست که بتوانند شرایط پرداخت تسهیلات را داشته باشند. این به معنای آن است که در این مقطع نمی توان به امید شارژ مسکن با شارژ احتمالی تسهیلات بانکی بود؛ بلکه قبل از آن باید توان اقتصادی خانوارهای فاقد مسکن، چشم انداز سرمایه گذاری در بخش و همچنین تورم ساخت به سمت بهبود، دگرگون شود. این نیز با کاهش پایدار ریسک های اقتصادی و غیراقتصادی ممکن می شود.
دنیای اقتصاد
بدون دیدگاه